Međunarodni dan slijepih: Promocija knjige "I ja sam iz Srebrenice"

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH organizirat će u ponedjeljak u Sarajevu promociju i druženje sa Fikretom Hodžićem, autorom knjige I ja sam iz Srebrenice, koja je snimljena za potrebe slijepih korisnika na CD-u u MP3 formatu i na taj način obilježiti Međunarodni dan bijelog štapa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 2008. godine Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH te zadužilo nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH (Sektor za zdravstvo i Sektor za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije) da, u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, na prigodan način sudjeluje u obilježavanju 15. oktobra – Međunarodnog dana bijelog štapa i u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra još od 1964. godine kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Taj dan je prerastao u Međunarodni dan slijepih, a tom prilikom se javnost informira o problemima slijepih osoba.

Događaj u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH najavljen je za ponedjeljak 14. oktobar u 12 sati u prostorijama Biblioteke, ulica Avdage Šahinagića 14/1 u Sarajevu.